2014. szeptember 12., péntek

Norvégia, te drága!

  Norvégia nincs szó, mennyire drága. 

Két dolog olcsóbb Oslo-ban, mint Stockholm-ban:
1. szállások
2. tömegközlekedés.

Stockholmban a tömegközlekedés az SL card-al működik. Ez úgy néz ki, hogy megveszel 20 svéd koronáért a plasztik kártyát, ami 6 évig érvényes. Erre veszed a jegyet és úgy tudsz felszállni bármilyen tömegközlekedési eszközre, hogy a kártyaleolvasóhoz hozzáérinted. 
A 24 órás napijegy, ami onnantól érvényes, hogy először leolvastatod egy tömegközlekedési eszközön, 115 svéd koronába kerül. Most egy svéd korona 35 ft.

Oslo-ban ezzel szemben a 24 órás Oslo pass 90 norvég korona, egy norvég korona most 40 ft. Itt nem plasztik kártya van, hanem kapsz egy papírkártyát, amit gyakorlatilag eldobsz, miután lejárt. A 24 órás kártyát érvényesítettük az első utazáson és aztán ennyi.

Szóval, írtam az előző posztban, hogy azért választottam a korábbi oslo-i gépet, mert meg akartam nézni valamit. 


Itt éppen a valami épülete előtt állok. Bygdoy-ban van, Oslo, a belvárosból a 30-as busszal jutsz ki, Vikingspene állomáson szállsz le, nota bene, a buszokon is mindig pontosan tudod, hol jársz, kiírják digitálisan és amikor le akarsz szállni, előtte az ülés melletti/feletti stop gombot megnyomod. Ez így van Stockholmban is.

Szóval mi ez a valami? A Vikingship museum, az egyetlen a világon, ahol valódi, eredeti viking hajókat állítanak ki, 2 darabot.


Ez az egyik, az idősebb, 820-ban gyártották. Azert is állok mellette, hogy látszódjon, hatalmas! 1200 éves, fahajó, szinte hihetetlen, hogy abban az időben ilyet tudtak csinálni. Magas is a két, felkunkoroodó része, 30 harcos fért el benne.

Egyébként ez sír-hajó volt, azaz ebben temettek el egy magasrangú hölgyet, azért is maradt meg, találták meg a 20. század elején.






A múzeumban két hajó van kiállítva, kettőt találtak meg ilyen állapotban. Ez a fenti képen a másik, ez 890-ből van. Itt látszik, a hajó jobb oldalán van a kormánylapát. Legalább 3 méter magas, kellett hozzá energia és testi erő, hogy kormányozni lehessen a hajót.

Anyunak írom: most már megnyugodhatsz, a Vikingship museum-ban vettem téli, norvégmintás sapkát és kesztyűt, angóra. Melegek, mint a kályha. Igaz, most, hogy még itt is 20 fok van, kellemes idő, süt a nap, sok midnenre jelenleg őket nem tudom használni, de biztos lesz alkalom, hogy igen, akár itt, akár otthon. :-))


 
A Vikingship múzeum egyébként Oslo egy félszigetén van. Egyik pillanatban a busz még a városban van, a masik pillanatban úgy érzed, mintha a vidéki Angliában lennél. 



Ilyen házak vannak Oslo ezen a részén, egyik a másik után.Tehenek legelnek a legeleőn, gyönyörű udvarházak követik egymást, csend, nyugalom. Mindez a belvárostól 10 percre.

A múzeum után sziesztáztunk, aztán úgy döntöttünk, irány vacsoránzi.

Mit írtam az előző posztban? Norvégia drága és leírom, miért. 
Na idesüss.

Nézd meg jól ezt a képet:




Ez a Max. Egy teljesen tömeges gyorsétteremlánc, hamburgert árulnak.
Itt vacsoráztunk. Az átlag hamburger + krumpli + üccsi = 4500 ft. 
És ez volt az egyik legolcsóbb hely. Ugyanannyiba került, mint a McDonald's, vagy a Burger King, de legalább nem a szokásos. Igen, jól olvasod, Norvegiaban a McDonald's és a Burger King menüi 4000 ft-ba kerülnek. És ezek a legolcsóbb kaják, amt találhatsz. 2 szelet pizzáért szintén 4000 forintnal megfelelő norvég koronát kérnek.

Ha sushi-t akarsz enni, az nem sokkal drágább. 
Szóval, szerintem amikor elmegyek Japánba, Norvégia után nem fogok sokkolódni az árak láttán.

Egyébként ma döbbentem rá, Budapesten mennyire el vagyunk kényeztetve gasztronómiailag! Nagyon jó, kézműves, irtózatosan finom kajáldák vannak, potom pénzért. 

És még néhány éjszakai kép, az esti Oslo-ról:



Holnap még kicsit oslunk, aztán 12:05-kor indul a vonat, a híres Oslo-Bergen, Európa legszebb vonatútja. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése